Dyltabruks Ryttarförening
är en av klubbarna i norra delen av Örebro Län. Vår anläggning finns i det lilla samhället Ervalla som ligger mellan riksväg 50 och Frövi. Anläggningen utvecklas ständigt och det senaste och mycket uppskattade tillskottet är ett tävlingsstall med nio boxar! Det finns tre banor, den största med måtten 50 m x 70 m, en ”dressyrbana” med måtten 25 m x 65 m och den minsta mäter ungefär 25 m x 40 m. Detta gör att det är möjligt att bedriva både hoppträning, dressyrträning  och enskild ridning samtidigt. Och det sker också! Vissa kvällar under sommarhalvåret är det full aktivitet på alla banor samtidigt.

Klubblokalen finns också i närheten av banorna. Den är belägen i en av villorna på Ervalla Gård och kallas på grund av sitt utseende för Glasverandan. Där finns förutom vårt klubbrum också ett klubbkansli.

Verksamhetsidé och verksamhet
DRF försöker på alla sätt ta tillvara medlemmarnas intressen och önskemål. Det är viktigt att föreningen finns till för sina medlemmar och att medlemmarna känner sig delaktiga i de beslut som tas. Dessutom bygger all föreningsverksamhet på engagemang från medlemmarna. I praktiken betyder det att de allra flesta av våra medlemmar är med vid olika arrangemang antingen som deltagare eller funktionärer. Alla som löser tävlingslicens förbinder sig att göra minst en medlemsinsats. Detta regleras genom föreningens tävlingspolicy som man måste ta del av och acceptera om man vill tävla i föreningens namn. Medlemmar som inte tävlar kan också göra en medlemsinsats som kan bestå i att man säljer bingolotter eller Newbodysportkläder eller är ansvarig för tex cafterian. Till detta är det knutet en del förmåner som tex en Falsterboresa.

Aktiviteterna förändras ständigt allteftersom behov uppstår. T.ex har vi haft ett Idrottslyftsprojekt för de som inte är så tävlingsintresserade.  Ungdomssektionen Bettet har tidigare drivit olika projekt. Bland annat Projekt Gemenskap som syftade till att stärka gemenskapen genom att göra olika prova på aktiviteter tillsammans. T.ex.  klättervägg och kickboxning. Tidigare har ett rökfri ryttare projekt drivits vilket utmynnat i att föreningens anläggning är rökfri.

Tävlingsverksamhet
Något som kännetecknar DRF måste vara framgångar i distriktets lagtävlingar. Under årens lopp har lag funnits i nästan alla divisioner och grenar. Dessutom med stor framgång! Segrar och placeringar med nästan alla lag hittills. Allt som gäller lagtävlande finns också med i tävlingspolicyn. Lagdeltagarens och lagledarens åtaganden finns tydligt nedskrivet, även uttagningsregler till de olika lagen. Principen är att alla som vill ska få vara med när det gäller de lägre divisionerna. Toppning av lagen ska inte ske. Detta har också visat sig vara ett framgångsrikt koncept. Varje lagledare bestämmer tillsammans med sina lagdeltagare hur man vill stärka lagandan. Det kan t.ex vara att tillbringa en dag på Bodaborg, en övernattning tillsammans, åka gokart eller en Spa kväll.

Division I lagen har också möjlighet att få profiljackor eller schabrak. Vad bestämmer lagen själva. Lagledarna har speciella lagledarjackor för att påvisa betydelsen av deras insatser. Efter säsongens slut samlas lagledarna under gemytliga former för att utvärdera och utbyta erfarenheter.

Föreningens ryttare har under årens lopp tävlat på alla nivåer, från lokala till nationella tävlingar med deltagande i Lag-SM i dressyr och fälttävlan och ponny-SM i dressyr.

Tävlingsarrangemang
Eftersom det finns lag i alla divisioner och grenar så har föreningen skyldighet att arrangera olika tävlingar. Under våren ordnas dressyrtävlingar och på hösten oftast hopptävlingar. Detta för att på bästa och enklaste sätt utnyttja banorna. I år kommer vi att genomförda två regionala endagars dressyrtävlingar, ett tredagars dressyrmeeting  och flera Pay and Jump och Pay and ride. Dessutom Dyltamästerskap i dressyr och hoppning. När det gäller klubbmästerskapen har vi kommit på ett enkelt men väl fungerande koncept för att få ryttare på alla nivåer att kunna delta på sin egen nivå. Dressyrryttarna väljer två olika valfria program, ett på kort bana och ett på lång bana. Klasserna rids parallellt på två banor och det sammanlagda resultatet läggs ihop. Eftersom det finns möjlighet att välja program så varierar svårighetsgraden från Lätt C till Msv B.

När det gäller hoppningen väljer man själv den höjd man vill hoppa men det ska vara på ekipagets ordinarie tävlingsnivå. Stilbedömning används ibland i omhoppningen.

Föreningen förfogar över två dressyrdomare  och en övderdomare vilket underlättar tävlingsverksamheten.

Övrigt
All avsutten verksamhet bedrivs i samarbete med SISU Idrottsutbildarna vilket ger oss större möjlighet att ha en kvalitativt bra verksamhet. Vi försöker att ständigt utvecklas och tänka framåt både vad gäller anläggningen, de aktiva (och deras föräldrar) och hästarna.

-Birgitta Rasmusson, Ordförande

Birgitta Rasmussons profilbild